Gazeta.ua

Спецпроєкт

Здорові люди

Страждають серце, мозок, очі, нирки, судини

чому потрібно контролювати артеріальний тиск

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я,
підвищений артеріальний тиск є основною причиною передчасної смерті у світі. 46% дорослих, що мають артеріальну гіпертензію, не знають про це.

За даними дослідження STEPS,
проведеного 2019 року в Україні, підвищений артеріальний тиск мають 34,8% українців у віці від 18 до 69 років.

У спецпроєкті Gazeta.ua та фармкомпанії “Дарниця”
розкажемо про причини та наслідки артеріальної гіпертензії, міфи, в які вірять українці, і чому важливо контролювати артеріальний тиск.

Підвищений тиск вражає органи-мішені

120-129 мм

верхня норма артеріального тиску

<120/80 мм

оптимальний тиск

80-84 мм

нижня норма артеріального тиску

За настановами Європейського товариства кардіологів, нормальним вважається артеріальний тиск: верхній (систолічний) 120-129 міліметрів ртутного стовпчика, нижній (діастолічний) — 80-84. А оптимальним є тиск <120/80 мм рт. ст.

Систолічний – це тиск у кровоносних судинах у момент, коли серце виштовхує кров. Діастолічний – коли серце відпочиває між ударами.
Підвищеним вважається тиск до 140 і 90 мм рт. ст. та вище.

Фактори підвищення тиску, які неможливо змінити, — вік, стать, генетика.

“Тиск частіше підвищується з віком. У групі ризику більше чоловіки, ніж жінки. Також сприяють підвищенню тиску: низька фізична активність, надлишкова вага, надмірне вживання солі, насичених жирів, куріння, зловживання алкоголем, стрес”, - додала кардіологиня.

“Такі цифри свідчать про артеріальну гіпертензію, якщо тиск вимірює лікар на прийомі. Якщо пацієнт вимірює вдома самостійно чи має підключений холтер – препарат для добового моніторингу, то про підвищений тиск говоримо, вже починаючи з показників 135 і 85 та 130 і 80, відповідно”, - каже Тетяна Данілевич, кардіологиня, кандидатка медичних наук, доцентка кафедри пропедевтики внутрішньої медицини ВНМУ ім. М. І. Пирогова.

Артеріальна гіпертензія призводить до ураження органів-мішеней

судин

нирок

хронічні когнітивні зміни

серця

судин очей

головного мозку

Міфи, в які вірять українці

Навіщо міряти тиск удома

Медична радниця фармкомпанії “Дарниця” Тетяна Данілевич рекомендує регулярно вимірювати артеріальний тиск удома.

“Домашні вимірювання тиску – це міст між пацієнтом і лікарем. Вони сприяють ранньому виявленню захворювань, допомагають перевірити, чи працює призначене лікування. Крім того, домашнє вимірювання може бути більш об’єктивним, бо в пацієнтів часто виникає синдром білого халата - тривожність, яку можуть відчувати у стінах лікарні, за присутності лікаря” , - зауважує кардіологиня.

Найпоширеніші помилки під час вимірювання тиску:

01

Незручно сидіти

02

Розмовляти

03

Тривожно вимірювати багато разів підряд без перерви

04

Міряти тиск з переповненим сечовим міхуром

05

Міряти тиск після психоемоційного збудження

07

Міряти тиск одразу після вживання їжі та напоїв

06

Міряти тиск після важкої фізичної роботи

Механічний чи електронний тонометр - що обрати

Механічний тонометр вважається золотим стандартом вимірювання.

“Але механічним важливо вміти правильно користуватися. Це важко для пересічної людини. Тому для домашнього вимірювання рекомендують електронні тонометри. Є сервісні центри, де їх можна відкалібрувати для точного вимірювання, якщо є сумніви в їх коректній роботі”, - додає медична радниця фармкомпанії “Дарниця”.

Електронні тонометри є з манжетою на передпліччя і на зап’ястя. Останні – компактні та зручніші, за словами кардіологині.

“Для людей похилого віку точнішими будуть з манжетою на плечі. Ті, що надівають на зап’ястя, можуть давати похибку в разі зміни положення руки чи наявності аритмії. З віком також артерії стають менш еластичними, і це може впливати на точність вимірювання”, - каже Тетяна Данілевич.

Як правильно міряти тиск —
перевірте себе

Фармкомпанія “Дарниця” пропонує пройти тест і перевірити, чи правильно вимірюєте тиск удома. Адже це важливий показник здоров'я. Якісний контроль артеріального тиску допоможе виявити проблеми і вчасно звернутися до лікаря.

Пройти тест

Кожен третій відмовляється від постійного приймання ліків

“Дарниця” є провідним виробником ліків для серцево-судинної системи в Україні. Препарати компанії представлені у програмі “Доступні ліки”, за умовами якої держава повністю або частково відшкодовує вартість лікування українцям, що мають захворювання серцево-судинної системи.

“Сучасні дослідження вивчають нові комбінації ліків. Є інноваційні молекули, які зосереджуються на зниженні побічних ефектів. Розробляються ін’єкції, які можна приймати не щодня. Це збільшує прихильність до лікування, адже, за сумною статистикою, за пів року лікування кожен третій пацієнт кидає постійне приймання ліків і має потім гіпертонічні кризи чи інфаркт, інсульт”, - говорить Тетяна Данілевич, медична радниця фармкомпанії “Дарниця”.

Механізми підвищення артеріального тиску

Найбільш потужним вважається активація ренін-ангіотензин-альдостеронової системи (РААС). Ренін – це речовина, що утворюється в нирках у відповідь на зниження їх кровопостачання. Далі відбувається каскад реакцій, внаслідок чого виробляється гормон ангіотензин II, який викликає звуження судин і стимулює вивільнення гормону альдостерону з кори наднирників у кровотік. Альдостерон відповідає за водно-сольовий баланс в організмі. Коли він у надлишку, він спричиняє затримку натрію та води, що призводить до збільшення об'єму крові, який тисне на стінки судин, підвищуючи артеріальний тиск.

Іншим механізмом підвищення тиску є активація симпатоадреналової системи у відповідь на стрес - фізичний чи психоемоційний. У результаті активується вироблення наднирниками гормонів – адреналіну і норадреналіну. Вони спричиняють звуження судин, що також призводить до підвищення артеріального тиску.

Препарати для лікування артеріальної гіпертензії поділяють на 5 основних класів:

01

Інгібітори ангіотензин-перетворювального ферменту

02

Блокатори рецепторів ангіотензину II

03

Діуретики

04

Блокатори кальцієвих каналів

05

Бета-блокатори

Перші два класи діють на ренін-ангіотензин-альдостеронову систему. Діуретики зменшують об'єм крові за рахунок виведення рідини. Бета-блокатори зменшують частоту серцевих скорочень і силу серцевих викидів. Антагоністи кальцію розширюють судини, знижуючи тиск.

Приймання ліків точно за призначенням у визначений час дає змогу підтримувати достатню кількість активної речовини в організмі і сталий артеріальний тиск.

Що допоможе нормалізувати артеріальний тиск

За словами Тетяни Данілевич, основа лікування підвищеного тиску – зміна способу життя. Але робота над собою є найважчою.

Кардіологиня радить:

01

Зменшити споживання солі до 5 г на добу

02

Їсти більше риби, морепродуктів, цільнозернових злаків, обмежити червоне м’ясо

03

Випивати не більш як 2-3 горнятка кави на день

04

Нормалізація ваги та окружності талії: у чоловіків обхват талії не має перевищувати 94 см, у жінок – 80 см.

05

Регулярні фізичні навантаження, не менш як 30 хв. щодня

06

Відмова від куріння, алкоголю

07

Мінімізація стресу