Gazeta.ua
спецпроєкт
велика родина

OLX — Це більше, ніж робoта

Про проєкт

В Україні під час повномасштабного вторгнення уявлення про сім'ю значно розширилося. Адже відбулася трансформація стосунків між роботодавцями та працівниками. Із суто професійних вони стали більш партнерськими, сімейними.

Роботодавцям в Україні тепер доводиться брати на себе частину сімейних функцій: дбати про безпеку працівників і їхніх родин, допомагати за потреби з евакуацією, облаштуванням на новому місці. Турбуватися про ментальне й фізичне здоров'я, піклуватися про працівників, які стали на захист України, та активно готуватися до їх повернення до цивільного життя. Кожен колектив фактично є великою родиною. Підтримка колег, повага одне до одного, спільні цінності допомагають щодня долати труднощі.

У спецпроєкті Gazeta.ua команда OLX Україна розповість про роботу під час повномасштабного вторгнення, особисті досягнення, розвиток, чому саме люди для компанії є найбільшою цінністю і як роботодавець підтримує кожного працівника.

ДОВІДКА ПРО
КОМПАНІЮ

OLX Україна
є частиною міжнародної групи
NASPERS-PROSUS

що є одним із найбільших технологічних інвесторів у світі.

У команді OLX
Україна на сьогодні працює
266 працівників

Середній стаж роботи - 6 років, вік - 33 роки.

OLX – один із найбільших онлайн-
бізнесів
в Україні

Він входить в десятку найбільш відвідуваних торгових майданчиків світу. За рік українці розміщують на сервісі понад 13 млн оголошень, продається товарів на понад 1 млрд дол. Мобільний додаток OLX завантажили 23 млн разів. Фактично він є на кожному другому смартфоні.

В Україні OLX
працює з 2007 року

До 2014-го сервіс був відомий під брендом SLANDO.

Ми підтримували одне одного, ділилися важливою інформацією

Пріоритети OLX:

Безпека працівників - головне!

Під час повномасштабної війни в компанії існують три фокуси підтримки: зберегти життя та благополуччя співробітників; зберегти клієнтську базу й допомогти всім українцям

8 років в OLX

Згадую сповіщення в робочих групах на кшталт: “Колеги, почалася війна. Сьогодні у вас вихідний, рятуйте себе, рідних і не думайте про роботу”. Було дуже страшно. Ми з чоловіком мусили зберігати спокій, бо з нами були діти. Я впевнена, це відчуття знайоме кожній мамі й татові, коли ти вмикаєш супергероя, з яким можна нічого не боятися.

Наша родина мала план дій на випадок вторгнення. Хоча я спочатку була скептично налаштована, але здоровий глузд переміг. Почала виписувати для себе варіанти на випадок повномасштабної війни. З чоловіком поговорили з дітьми, як їм реагувати на різні ситуації; склали безпечні, на нашу думку, маршрути; зібрали тривожну валізу з найнеобхіднішим, подбали про запас пального.

Компанія для працівників організувала навчання. Я впевнена, що кожен вдячний за ці знання. Розповідали, як підготувати тривожну валізу, де її зберігати, як надавати першу медичну допомогу, поводитися на блокпостах. Також іще до війни почали активно займатися пошуком житла в більш безпечних регіонах. Відповідальні переїхали туди й потім зустрічали колег з їхніми сімʼями. Наші колеги за кордоном розміщували працівників з України в себе. Кожен співробітник отримав фінансову допомогу.

Коли розпочалися блекаути, компанія забезпечила працівників додатковим офісом, де можна працювати, заряджатись і перебувати в безпечному місці. Також українська команда має гнучкий графік роботи, кожен обирає, як працювати - віддалено чи з офісу.
Один із наших sales-менеджерів приєднався до ЗСУ. Його клієнт продовжував підтримувати з ним звʼязок. А потім навіть приїхав у військову частину, щоб передати автомобіль і додаткову амуніцію.

12 років в OLX

Повномасштабне вторгнення зустріла вдома в Києві разом із чоловіком і нашим собакою Тедді. Нікуди не виїздила, продовжувала працювати. Ми постійно були на звʼязку з командою, підтримували одне одного. Колеги просили давати їм завдання, аби відвернути увагу від подій. Команда весь час працювала, як злагоджений механізм.

Мої колеги - це друзі, однодумці. Отримую задоволення, що навколо мене такі круті люди. З упевненістю можу сказати, що це сім’я.

8+ років в OLX

24 лютого 2022 року прокинулася близько 5-ї ранку від вибухів. До останнього мозок не хотів приймати нову реальність. Памʼятаю непереборне відчуття небезпеки у власному домі. Хотілося швидше поїхати до родичів, щоб навколо було більше близьких людей. Першою подзвонила колега з Броварів. Запитала, чи можна сьогодні не працювати, бо вона з родиною в укритті і там нестабільний інтернет. Цей дзвінок повернув відчуття реальності. Почала спілкуватися з командою через спільний чат. Ми підтримували одне одного, ділилися важливою інформацією.

Керівництво компанії потурбувалося, щоб працівники могли евакуюватися на захід країни. Житлом забезпечували за рахунок компанії. Також було організовано безпечне переміщення жінок та дітей за кордон, на бажання. Я виїхала до Трускавця, там працівникам забезпечили повний пансіон. Вийшло так, що на другий день повномасштабного вторгнення під час виїзду з Києва серйозно травмувала стопу. Гіпс наклали вже у Львові. Мене там зустрів колега, потім інші забрали та завезли в Трускавець. Памʼятаю, що переживала, як буду спускатися в укриття під час повітряних тривог, адже підвальні приміщення не обладнані для людей на милицях. Але мені навіть не довелося просити про допомогу - тільки-но лунала тривога, колеги переносили мене в укриття, а потім допомагали повернутися назад. Згуртованість та взаємопоміч дуже заспокоювали, допомагали триматись у найтемніші дні.

OLX – це більше, ніж робота. Це місце, де зустріла дорогих мені людей, де я реалізовуюся, навчаюся нового і проявляю себе.

Тут крута команда, можливості, нові проєкти й виклики

Пріоритети OLX:

Професійний розвиток кожного працівника

Особисті досягнення

Кар’єрне зростання

Дружня атмосфера в команді, взаємопідтримка

7 років в OLX

Я прийшла в компанію як спеціалістка з маркетингу. Потім почали розвивати напрям OLX “Робота”, і я його очолюю вже 6 років. Згодом додався напрям OLX “Послуги”. Пишаюся, що стали одним із трьох топ-майданчиків в Україні для пошуку роботи. Ми були першими, хто почав говорити про працевлаштування “блакитних комірців”, тобто не про офісні, а про робітничі спеціальності.

OLX для мене – це люди в найкращих своїх проявах. Пишаюся своєю командою. Ми об’єднані, рухаємося на одній хвилі, показуємо круті результати. Наприклад, в категорії “Робота”, досягли рекордних показників за кількістю активних оголошень. 2023 року їх було понад 60 тисяч.

4+ років в OLX

OLX для мене – це робота мрії. Я прийшла на посаду спеціаліста з письмової підтримки, але через рік змогла влаштуватись у відділ маркетингу, там де й хотіла працювати. Атмосфера в компанії надихає тебе ще більше розвивати свої уміння, та є можливість постійно впроваджувати їх і реалізовувати нові проєкти.

Тут крута команда, можливості, нові проєкти й виклики. Найбільше в моїй роботі подобається, що вона творча і креативна. Є рутинні завдання, але ти їх можеш виконувати абсолютно по-різному. Також подобається атмосфера в середині OLX. Завжди можна звернутися по допомогу й підтримку, всі відкриті.

6 років в OLX

OLX – це та компанія, про яку варто мріяти. І радіти, коли стаєш її частиною. Я спочатку працювала менеджером із роботи з бізнес-клієнтами. За три місяці випробувального терміну досягла дуже крутих результатів. Далі була на позиції менеджера з роботи з бізнес-клієнтами в товарних категоріях. Стала лідером, протягом року очолювала команду до 10 осіб. Ми досягали крутих результатів. І через рік мені запропонували очолити напрям залучення нових клієнтів.

Потім мала річну перерву в роботі - була в декретній відпустці. Повернулася в компанію лідером в команду вертикалі “Нерухомість”. Упродовж року отримала підвищення. І це ще раз підтверджує, що в OLX можна доволі швидко розвиватися горизонтально або вертикально.

Подобається дружня, позитивна атмосфера в компанії. В офісі прозорі кабінети, з усіма спілкуємося на ти. Постійно відчуваєш підтримку колег.

8+ років в OLX

До роботи в компанії я керував відділенням одного з банків. Мав досвід побудови команд, знав, як працювати з малим і середнім бізнесом. В OLX розвивався як спеціаліст в онлайн-бізнесі. Накопичував знання, вміння, досвід і найкращі практики у світі онлайн-комерції. Паралельно швидко зростали моя команда й географія обов'язків. Був момент, коли я керував функцією сервісу в Європі та Азії, загалом 7 країн.

Найбільші досягнення – це те, що компанія зростає, має велику аудиторію щодо доходів, клієнтів, продуктів, послуг. Я знаю, що теж причетний до розвитку OLX. Компанія стала повноцінною частиною мого життя.

7+ років в OLX

Спочатку прийшла на позицію спеціаліста служби підтримки користувачів. Далі кілька років працювала супервайзером однієї з команд письмової підтримки, потім додалася тренерська робота.

В OLX дуже швидко впроваджують зміни, нововведення. Це дає можливість бути активним, а не потопати в рутині. Тут працюють чудові люди і круті спеціалісти, які мене надихають. Завжди хочеться розвиватися, не зупинятися на досягнутому, покращуватись і вдосконалюватись.

8 років в OLX

Прийшов на позицію селфменеджера. Відділ щойно відкрився. Уже за 8 місяців я очолив одну з команд продажів. Упродовж 5 років працював з різними типами бізнесу, ринками. Починаючи від автозапчастин і закінчуючи товарними категоріями, бізнесом та послугами.

2018 року мені вдалося започаткувати голосову підтримку бізнес-клієнтів. Нині очолюю команду продажів, яка допомагає нашим клієнтам бути кращими. Найбільше подобається, що я можу брати на себе відповідальність. Не завжди треба щось узгоджувати з керівництвом, коли можу швидко вирішити питання.

Робота в OLX – це можливість бути собою.
Я працював в інших компаніях, завжди доводилося грати якусь роль. Тут усе інакше.

Значить, ми робимо правильні речі, якщо людям добре

Пріоритети OLX:

Турбота про команду, комфортні умови роботи

Гендерна рівність

Психологічна, юридична, фінансова підтримка

9+ років в OLX

В OLX дбають про гендерну рівність. 64% працівників - жінки. Плюс дотримуються важливого показника щодо представленості жінок на керівних посадах. У нашій компанії він становить понад 50 відсотків. На початку повномасштабного вторгнення ми дуже багато зробили для наших працівників. Компанія почала думати про можливі варіанти розвитку подій задовго до початку бойових дій. Наприкінці 2021 року створили плани А, В, С. Готували пам’ятки працівникам, що таке тривожна валіза, з чого вона складається, що пояснювати дітям. Промоніторили транспортний ринок, домовилися з кількома перевізниками, щоб у разі потреби відразу замовити автобуси. Відрядили колег у західні регіони для оренди житла. Усе це допомогло менш болісно пройти той шлях на початку вторгнення. Деяким працівникам ми дали можливість виїхати завчасно.

Психологічна підтримка – ще один наш пріоритет. Цьому питанню завжди приділяли багато уваги. Маємо три інструменти. Перший – це міжнародна програма підтримки. Її було започатковано на початку пандемії. Кожен працівник може зателефонувати на гарячу лінію в будь-який час доби й отримати консультацію не лише психологічну, а і юридичну та фінансову. Другий інструмент – наша локальна команда психологів. У працівників є можливість двічі на місяць звертатися до них. Третій інструмент – можливість користуватися коучами велбінгу, який допомагає працівнику знаходити якісь моменти стабілізації, щоб ментально й фізично бути готовим до тих умов, в яких нині живемо.

Вважаю досягненням нашої компанії, коли люди приходять на роботу і їм тут настільки комфортно, що після робочого дня вони не хочуть іти з офісу. Спілкуються, грають на приставці, в настільні ігри, замовляють піцу, дивляться разом кіно. Значить, ми робимо правильні речі, якщо людям так добре.

Не тільки робота: як команда OLX допомагає наближати перемогу

Пріоритети OLX:

9 працівників ОLX приєдналися до ЗСУ. Компанія забезпечила їх амуніцією, продовжує виплачувати зарплату

На ОLX з'явився розділ “Допомога”, де можна безкоштовно знайти товари та послуги, що користуються великим попитом під час повномасштабної війни

Підтримка волонтерських ініціатив

Збори коштів і благодійні проєкти, що їх організовують працівники компанії: допомагають дітям, притулкам для котів і собак тощо

5 років в OLX

За допомогою нашої материнської компанії реалізували проєкт “Допомога Україні”. Направили 10 мільйонів доларів у благодійні фонди “Твоя опора”, “Коло” і Фонд Сергія Притули. Зокрема 3,5 мільйона доларів використали для закупівлі медичного обладнання для лікарень в 15 регіонах України. Також інвестували 1,5 мільйона доларів в Інститут протезування. І з наступного року там планують робити понад 3 тисячі операцій на рік. Іще закупили 30 швидких, 10 станцій для мобільної трансфузії крові, понад 400 VAC-апаратів для допомоги людям із важкими пораненнями. Також інвестували у 22 модульних будинки для людей, які втратили житло.

Спільно з фондом “Твоя Опора” задонатили 4 млн грн на збір для лікарні Охматдит.

2+ роки в OLX

В ОLX прийшов працювати на початку повномасштабної війни. У мене вдома з колегами облаштували гуманітарний штаб. Разом шукали речі, які на той час було досить складно дістати. Квартира була заставлена бронежилетами, касками, наколінниками, аптечками. Відправляли все хлопцям на фронт.

Інколи, щоб це придбати, потрібно було день відстояти у черзі або об'їхати половину міста, враховуючи складність пересування у цей час. Колеги оперативно створили чат, в якому були запити від мобілізованих колег, і це для нас був пріоритет.

5 років в OLX

До війни та карантину в нас було дуже багато різноманітних заходів – “Кухні світу”, “Вечір кіно”, “День піци”, ігри, заходи для дітей працівників. Із початком повномасштабного вторгнення пріоритети змістилися. Тепер ми максимально долучаємося до проєктів, які допомагають дітям. Наприклад, купували подарунки, які діти просили в листах до святого Миколая. А колеги з Казахстану закупили 120 кілограмів корму та консервів для тварин. Передали їх в місто Буча на Київщині.

Добрі справи ОЛХ

$10 млн

загальна сума допомоги Україні від компанії ОLX.

15 лікарень

ОLX Україна забезпечила необхідним медичним обладнанням. Завдяки цьому 12 180 000 пацієнтів отримали доступ до лікування. Понад 500 000 пацієнтів отримало допомогу у прифронтових зонах

22 модульних будинки

Профінансували для людей, які втратили житло.

$1,5 млн

Інвестували в Інститут протезування.

30 швидких

Закупили для допомоги людям із важкими пораненнями.

10 станцій

для мобільної трансфузії крові закупили для допомоги людям із важкими пораненнями.

понад 400 VAC-апаратів

Закупили для допомоги людям із важкими пораненнями.

4 млн грн

задонатила компанія ОLX спільно з фондом “Твоя Опора” на збір для відбудови Охматдиту.

$10 млн

загальна сума допомоги Україні від компанії ОLX.

15 лікарень

ОLX Україна забезпечила необхідним медичним обладнанням. Завдяки цьому 12 180 000 пацієнтів отримали доступ до лікування. Понад 500 000 пацієнтів отримало допомогу у прифронтових зонах

22 модульних будинки

Профінансували для людей, які втратили житло.

$1,5 млн

Інвестували в Інститут протезування.

30 швидких

Закупили для допомоги людям із важкими пораненнями.

10 станцій

для мобільної трансфузії крові закупили для допомоги людям із важкими пораненнями.

понад 400 VAC-апаратів

Закупили для допомоги людям із важкими пораненнями.

4 млн грн

задонатила компанія ОLX спільно з фондом “Твоя Опора” на збір для відбудови Охматдиту.